Hjørneløsninger

3. Hjørneløsninger

På forsiden har vi frontvinduet og i siden flunkene. Overgangen herimellem kalder vi hjørnestolpen. Denne kan være stor eller lille, i træ eller metal. Valg af udformning afhænger af kvisttypen. Ved små kviste er det særligt nødvendigt med slanke hjørnestolper og ved gamle/karakteristiske ejendomme, at hjørnestolper svarer til traditionen i udførelse og størrelse. Hos Quattro sætter vi en dyd i at vælge den rigtige hjørneløsning til det konkrete projekt.

Kviste med træhjørnestolper niveaudeles som standard, herved virker hjørnestolpen ikke så bred som den egentlig er. Husk at tjekke denne detalje på din produktionstegning så du er sikker på et slank udtrykt. En for bred hjørnestolpe kan ødelægge både kvist og hus! Bygningsreglementet sætter sit præg på hjørnestolpens udseende, da der er bestemte krav til isoleringsevnen af både lukkede flunke og flunke med glas.

 


 

Her er en række eksempler på standard hjørnestolpeløsninger:


 


 

Forskellige hjørnestolper:

 

Når kvisten har glas i siden, vælges som regel en løsning hvor karmtræ på vinduestrekant tilskæres i hjørnet, således at hjørnestolpen bliver helt ned til 61x61 mm, alt afhængig af vinduesfabrikat.

 

Denne hjørneløsning benyttes som standard ved almindelige zink/kobberflunke hvor zink/kobber ønskes ført med rundt på hjørnestolpen. Vinduet forsænkes 30 mm i flunkkonstruktionen, således at den synlige hjørnestolpe kun er 156 mm incl. fugen mod vindue.

Her er det et Velfac 200I vindue der er tildannet i hjørnet, hvorved hjørnestolpen bliver mindst mulig; 78x78 mm. Hjørnestolpe er her beklædt med en aluminiumskapsel der matcher træ/alu-vinduet.

 

Denne hjørneløsning benyttes som standard ved almindelige zink/kobberflunke hvor der ønskes en træhjørnestolpe. Hjørneløsningen er niveaudelt således at den synlige træstolpe kun er 123 mm incl fugen mod vindue. Den sidste del af stolpen er tilbagetrukket og beklædt med zink/kobber. Den forreste del af hjørnestolpen kan dog også beklædes med fx hvid aluminium, herved bevares elegancen og synsbedraget og der opnås en vedligeholdelsesfri løsning.


 

Imprægnering af træhjørnestolpe.

Bunden af hjørnestolpen på en kvist er et kritisk punkt hvis denne er af træ og ikke indklædt i fx zink eller kobber. Træhjørnestolp er bruges på traditionelle kviste i ældre huse eller der hvor man ønsker en malet løsning. Træhjørnestolper har været brugt i århundreder og var tidligere et stykke tømmer med fals i til vinduesrammen. I dag er en træhjørnestolpe, på nær til fredede eller bevaringsværdige bygninger, en planke. Denne planke skal imprægneres før overfladebehandling og forsynes med fx en Boracol impel, som er et svampedræbende middel.

Impellen forvandes når den puttes ind i bunden af hjørnestolpen. Herved opløses en lille del af impellen og trækker sammen med fugten ud i træværket. Skulle der på et senere tidspunkt trænge fugt ind i hjørnestolpen, opløses resten af impellen og det svampedræbende middel vil blive ført rundt i træværket. En god løsning for at hindre råd i bunden af hjørnestolpen.