Kvistens historie

Hvad er en kvist?


En kvist er en udbygning fra tagfladen med selvstændigt tag og vindue eller luge i fronten. Skelettet af en kvist udføres typisk i træ, monteret oven på tagkonstruktionen.
Beklædning af kvisttag sker typisk med teglsten, tagpap, skifersten eller metalplader, mens kvistens sider oftest beklædes med metalplader eller andre former for vejrbestandigt materiale. Tidligere brugtes også træflis og skifer på siderne. Nu om dage ses tit sider bestående af trekantvinduer.
Her vises de meget traditionelle typer samt et par gamle specielle.

 

Gamle specialiteter Medaljon kvist

 

Pultkvist Taskekvist Gavlkvist/frontkvist

 

Heltagskvist i
bindingsværk og
med tegl på tag.
Heltagskvist,
indklædt med zink,
kobber eller pap.
Kvist med buet tag,
indklædt med zink,
kobber eller pap

 

 


 

 

Præfabrikerede kviste monteres på én dag.

 

 

Slut med presenninger

 

Hvad skal en kvist
gøre godt for?


Det er gennem de sidste 100 år blevet mere og mere almindeligt at indrette boliger under husenes tage.
Dette kræver lysindfald og gerne udsigt. Til det formål er oplagt rigtig mange ovenlys i Danmarks tage, da det tidligere var ret kostbart og besværligt at få kviste bygget på, da dette foregik oppe på tagene.
Dansk byggeri bliver mere og mere præfabrikeret i haller og så monteret på byggepladsen. Det har også gjort kviste på taget meget mere tilgængeligt.


 

Kviste giver:

  • Bedre lysindfald i tagetagen.
  • Bedre og større rumoplevelser.
  • Bedre udsigt.
  • Ejendommen et karakterskabende element.
  • Meget bedre udnyttelse af pladsen i tagetagen.
  • Mulighed for selv at påvirke udformningen.

 


 

Hvem opfandt kvisten

 

Det vides ikke med sikkerhed. Kvisten har eksisteret i hundreder af år, først set på slotte og herregårde som lyskilde til tagetager og tagrum og senere på almindelige huse. På slotte og herregårde var kviste meget unikke og specielt udformede. På almindelige huse var der først stråtag med lyrehul i kippen for at lukke røgen ud fra ildstedet i huset. senere krøb denne lyre ned på facaden og blev til vinduet. i starten var der ikke beboelse i tagetager, men det ændrede sig senere i køb- staden, hvor der tit var værelser til tyendet. De første kviste var mest et arkitektonisk element, senere til praktisk lysadgang til tagrummet.

 

Stråtag med lyrehul

Praktisk lysadgang

Pyntekvist


 

Her ses flere eksempler på tidligere tiders kviste. De er festlige og meget forskellige. I dag producerer vi kviste præfabrikeret på fabrik i et system, der sikrer at de sta- dig kan være unikke og helt sig selv. Vælg et moderne koncept som kan det du ønsker og dit hus kræver.

 

 

 

   

 

 


 

Ovenlysvinduer eller kviste?

Inden man fik ovenlysvinduer af den effektive type, var tagkviste den eneste mulighed for dagslys ind i rum i tagetager, der ikke har frie gavle. selv om kviste i en vis forstand bryder mere med tagfladen end et ovenlysvindue gør, er de mindre fremmede for den og virker derfor, mærkelig nok, mindre forstyrrende. Det hænger sammen med det forhold, at kvistene har fun- det deres form samtidig med de huse de sidder på og derfor afspejler husets stil og holdning. ovenlysene, derimod er et ret nyt element i byggeriet, hvis format, oplukke osv. ofte slet ikke har noget med facadens vin- duer at gøre, og som også i sig selv kan se forkerte ud, når de placeres i tage med traditionelle tagmaterialer som fx tegl eller strå.

 

Ovenlysvinduer kan virke som grimme sår i en tagflade og giver huset et kønsløst udtryk.

Her supplerer kvistene ejendommens arkitektoniske udtryk

Ovenlysvinduer og kviste kombineret på den rigtige måde, kan give et fornuftig resultat.